Quantcast
Channel: Okategoriserat – Bineros blogg om webbhotell, domäner och annat kul på nätet
Viewing all articles
Browse latest Browse all 28

Det betyder dina märkliga felmeddelanden

$
0
0

felmeddelande2

Felmeddelande är aldrig kul att få, då det avbryter ditt arbete. Du tvingas börja om från början eller börja felsöka efter problemet. Men även om felmeddelande är irriterande kan de ibland också ha ett visst underhållningsvärde. En del av de felmeddelande vi på Binero kan stöta på har en intressant historia som gör att de kan förgylla dagen. Vi går här igenom några felmeddelanden som du kan råka ut för, en del vanliga, en del riktigt ovanliga.

421 Timeout – try typing a little faster next time.

Vi mjukstartar med ett felmeddelande som du själv kanske har stött på hos oss. Du får det när du loggat in på vår FTP-server men varit inaktiv i 15 minuter. Timeout är inga konstigheter, men varför tror FTP-servern att du skriver för långsamt? De flesta protokoll som idag används på internet, till exempel HTTP, IMAP och SMTP består av korta kommandon som du kan skriva för hand i en anslutning till servern. Detta gäller även FTP där du istället för att använda en FTP-klient kan skapa en anslutning till servern med Telnet och skriva kommandona du vill att FTP-servern ska köra.

Felmeddelandet är antagligen en kvarleva sedan denna metod var mer vanlig. Nu används oftast telnet endast vid felsökning då det är behändigt att direkt kunna skriva kommando och se vad servern svarar på det. “421” är för övrigt den felkod som FTP-servern ger för att informera klienten om att anslutningen kommer att stängas medan “Timeout – try typing a little faster next time.” är avsett för den person som använder klienten.

PHP expects T_PAAMAYIM_NEKUDOTAYIM

Det här felmeddelandet kan du få om du missat ett tecken i sitt PHP-script. Oftast ger PHP ett någorlunda begripligt felmeddelande, som “syntax error, unexpected ‘{‘” där PHP hittade ett { på fel ställe. När den förväntar sig T_PAAMAYIM_NEKUDOTAYIM är det klurigare. Gräver man djupare hittar man att “paamayim nekudotayim” är hebreiska och kan översättas till “dubbla dubbla punkter”.

Dessa “dubbla dubbla punkter” består av två kolon efter varandra och kallas normalt sett för “scope resolution operator“, dessa används för hänvisningar till variabler i olika klasser och namespaces. Att det blev ett felmeddelande på hebreiska beror på att det introducerades i Zend Engine, motorn som exekverar php-kod. Zend Engine. Zend Engine har tagits fram av företaget Zend Technologies, med huvudkontor i Israel.

lp0 on fire

felmeddelande1Den 29 augusti 2002 skrev en okänd person på forumet för Gentoo, en Linux-distribution, att hens dator gav felmeddelandet “lp0 on fire”. Lp0 är beteckningen för den första inkopplade skrivaren i en Linux-dator. Personen kontrollerade att skrivaren inte brann och behövde nu hjälp med att tolka felmeddelandet. Ganska snabbt konstaterades att detta faktiskt är ett felmeddelande i Linux-kärnan även om man sällan ser det.

Förr i tiden var brand i skrivare ett faktiskt problem. Den första dokumenterade skrivarbranden skedde 1959 då en Stromberg-Carlson 5000 fattade eld. Texten som skrevs ut brändes in i pappret och om pappret skulle fastna i skrivaren blev pappret snabbt väldigt varmt.

Felmeddelandet “lp0 on fire” dök upp långt efter att man löst problemet med skrivarbränder och visas om skrivaren har ett okänt fel.

Time just moved backwards by 729 seconds. This might cause a lot of problems, so I’ll just kill myself now.

Hur skulle du göra om du plötsligt upptäckte att du rest tillbaka i tiden? Tidsresor är något vi bara kan drömma om, men för datorprogram är det en brutal verklighet. När som helst kan någon ställa om klockan på datorn och tvinga den att återvända i tiden. Detta kan ställa till stora problem för program som är beroende av att tiden går åt rätt håll. Backar tiden kan loggrader hamna i fel ordning och det blir omöjligt att veta vilka filer som ändrats senast. Programvaran för vår mailserver för IMAP och POP3 heter Dovecot och om den upptäcker att tiden gått baklänges väljer den att helt enkelt stänga ned sig själv.

Who are you?: Not a typewriter

Felmeddelandet “Not a typewriter” har en historia som sträcker sig tillbaka till 1971. På den tiden kallades Linux-terminaler för just typewriters, skrivmaskiner. Det var skrivmaskinen som skrev ut texten på användarens skärm. Om en Linux-server fick problem med att skriva ut text till rätt ställe kunde den returnera “Not a typewriter”, att målet för texten inte var en skrivmaskin och därför inte kunde ta emot text.

Felmeddelandet “Who are you?: Not a typewriter” är en variant på detta, som åtminstone förekom på 90-talet i mail som returnerades med felmeddelande. “Who are you?” tyder på att mailservern inte godkände avsändaradressen. Nästa fel var att den inte kunde skriva detta felmeddelande till rätt ställe och därför lade till “Not a typewriter”.

P.S. Bilden längst upp är från en Nine Inch Nails-konsert. Även om vi fokuserat på felmeddelanden i Linux i denna bloggpost förekommer det tydligen alltså att även Windows då och då får problem.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 28

Latest Images